+48 71 317 84 31
Błonie
Błonie
7.00 - 15.00
Piekarnia Maria powstała w 1991 roku. Założycielką jest mgr inżynier Maria Waśniewska, znana w środowisku makrobiotyków wrocławskich propagatorka żywności naturalnej, nieprzetworzonej przemysłowo. W małym, poniemieckim piecu rozpoczęto produkcję chleba, który do dziś stanowi ewenement w krajowym piekarnictwie. Sprowadzono surowiec najwyższej jakości z najdalszych zakątków Polski, a przemiał ziaren odbywał się w młynie specjalnie dostosowanym do produkcji mąki razowej. Następnie wypiekano WEGET na trójfazowo przygotowanym zakwasie, bez dodatku drożdży, których wszechobecność w piekarnictwie obniża walory zdrowotne chleba. Aby wzbogacić walory smakowe chleba WEGET wprowadzono stopniowo takie dodatki jak: słonecznik, orzechy, rodzynki, kminek, len, cebula czy sezam.
Dziś Piekarnia MARIA to zespół ludzi doświadczonych, a jednocześnie otwartych na nowatorskie podejście do zdrowej żywości, bez złych nawyków wyniesionych ze zwykłych piekarni.
Dzięki nowoczesnym urządzeniom, zastosowaniu ekologicznych technologii i wyjątkowej recepturze tworzą dla Państwa chleb, który uzyskał wysokie oceny wśród lekarzy, dietetyków oraz konsumentów krajowych i zagranicznych.
Zygmunt Pawka, Lesław Banach Właściciele