PIEKARNIA MARIA

Piekarnia Maria powstała w 1991 roku. Założycielką jest mgr inżynier Maria Waśniewska, znana w środowisku makrobiotyków wrocławskich propagatorka żywności naturalnej, nieprzetworzonej przemysłowo. W małym, poniemieckim piecu rozpoczęto produkcję chleba, który do dziś stanowi ewenement w krajowym piekarnictwie.

Sprowadzono surowiec najwyższej jakości z najdalszych zakątków Polski, a przemiał ziaren odbywał się w młynie specjalnie dostosowanym do produkcji mąki razowej. Następnie wypiekano WEGET na trójfazowo przygotowanym zakwasie, bez dodatku drożdży, których wszechobecność w piekarnictwie obniża walory zdrowotne chleba.

Aby wzbogacić walory smakowe chleba WEGET wprowadzono stopniowo takie dodatki jak: słonecznik, orzechy, rodzynki, kminek, len, cebula czy sezam.

Dziś Piekarnia MARIA to zespół ludzi doświadczonych, a jednocześnie otwartych na nowatorskie podejście do zdrowej żywości, bez złych nawyków wyniesionych ze zwykłych piekarni.

Dzięki nowoczesnym urządzeniom, zastosowaniu ekologicznych technologii i wyjątkowej recepturze tworzą dla Państwa chleb, który uzyskał wysokie oceny wśród lekarzy, dietetyków oraz konsumentów krajowych i zagranicznych.

Zygmunt Pawka, Lesław Banach
Właściciele


Opinia prof. Michała Tombaka

  • Myśl o tym, żeby zrezygnować z białego pieczywa, dla wielu osób jest nie do przyjecia. Jeżeli cenicie Państwo własne zdrowie, zdecydujcie się na ten krok. Proszę starać się spożywać chleb z mąki grubo mielonej i pieczony bez użycia drożdży.